09 mars 2009

Förfalskningar av autografer på samlarkort


Detta kort med Dwight D. Eisenhower autograf som kommer från Upper Deck Company och Razor Entertainment serie ‘Signs of History' som gavs ut i reklamsyfte 2008 i USA. Kortet finns i nio exemplar och detta såldes på Ebay för lite under 6 000 kr. Som tur för köparen översteg detta inte det reserverade priset för autografen är en förfalskning.

Autografen är skriven av en maskin och bland autografsamlare kallas dessa för Autopen. De introducerades i början av 1900-talet men blev först populära under 1940-talet. Användes ofta för att signera checkar och massutskick.

Detta kort är inte långt från det enda som har upptäckt att vara med autopenautograf. Det har gått så långt att företaget bakom, Razor Entertainment, har lagt undan 20 000$ för att kunna ersätta de som köpt en förfalskning.

Vad kan man då lära av detta? Att vad som är allmän kännedom inom ett samlarområde, i detta autografsamlarna, är okänt inom andra och har man otur kan detta utnyttjas i kriminella syften. Att därför läsa in sig i andra närliggande samlingsområden är både nyttigt och roligt.

För att läsa mer om dessa förfalskningar rekommenderar jag http://www.autographalert.com/ och http://www.sportscardsuncensored.com/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar